Een luizenleven: van neet tot luizenbeet

Hoewel we de beestjes liever nooit zouden zien of voelen, krijgen de meeste kinderen, tieners of zelfs volwassenen ooit met luizen te maken. De vervelende gevolgen van luizen kennen we helaas goed, maar hoeveel weten we eigenlijk over de insecten zélf? Dit artikel vertelt je alles over het luizenleven, van de geboorte van neten tot de bestrijding van een luizenplaag.

De cyclus van een luizenleven

Ben je al eens geschrokken van hoeveel luizen er plots in de haren van je kind krioelen? Dat is perfect normaal, want een volwassen vrouwelijke luis legt dagelijks tot acht neten, en dat gedurende tien dagen. Na zeven à acht dagen groeien die kleine neten (grijswitte puntjes) uit tot jonge luizen, nimfen genaamd. Zeven tot tien dagen later worden de nimfen volwassen en kunnen de vrouwtjes zelf neten leggen.

levenscyclus

Volwassen luizen hebben niet veel nodig om te overleven. Ze voeden zich alleen met menselijk bloed en zelfs zonder voedsel en warmte kunnen ze nog acht tot vierentwintig uur overleven. Daarna sterven ze door uitdroging.

Een voorliefde voor warme plekjes en statisch haar

Luizen houden van een warme omgeving en leggen dan ook het liefst hun eitjes achter de oren en in de nek. Kijk die zones dus extra goed na wanneer je een luizencheck doet bij je zoon of dochter. Is het je trouwens al opgevallen dat sommige kinderen vaker last hebben van luizen dan anderen? Dat heeft niets te maken met hygiëne, wél met de elektrostatische aantrekking van hun haar. Hoe groter die statische lading, hoe makkelijker een luis van de ene hoofdhuid naar de andere kan kruipen – luizen springen of vliegen namelijk niet. Daarom loop je met een grote bos krullend haar waarschijnlijk nét iets meer risico.

Luizen bestrijden met een veilig product

Hoe beter we weten hoe luizen in elkaar zitten en wat ze nodig hebben om te overleven, hoe beter we ze kunnen bestrijden. Zo hoeven we vandaag gelukkig niet meer naar huis-tuin-en-keukenmiddeltjes of gevaarlijke chemische producten te grijpen. Het anti-luizenmiddel Elimax bevat een speciale olie die de aanwezige luizen verstikt en hun schild uitdroogt. De Lice Protection Factor (LPF) in de Elimax-shampoo en -lotion houdt nieuwe luizen dan weer weg. De LPF legt namelijk een laagje over het haar en vermindert de aantrekkingskracht voor luizen.

Elimax is veilig voor kinderen vanaf één jaar en is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek.

Leestips