Lang haar vs. kort haar: waar zitten luizen het liefst?

‘Ligt mijn haar goed?’ Deze uitdrukking geeft weer hoe belangrijk kapsels voor de meeste mensen zijn. Geef het maar toe: ook jij kijkt weleens in een winkel- of autoruit hoe je lokken erbij liggen. Maar hoe denken luizen er eigenlijk over? Kiezen zij het hoofd waarop ze zich nestelen op basis van de coupe die erop pronkt? In dit artikel ontdek je of luizen een voorkeur hebben voor lang of kort haar, en waarom dat precies het geval is!
Lang vs kort haar

Hoe luizen zich van hoofd naar hoofd … naar hoofd verplaatsen

Om te begrijpen welk haar voor luizen het aantrekkelijkst is, moeten we nagaan hoe luizen zich precies verplaatsen. Beeld jij je nu al een luis in die enthousiast van het ene hoofd naar het andere springt? Dan moeten we je teleurstellen. Luizen kunnen niet springen of vliegen; enkel kruipen. Om op een bepaald hoofd te geraken, maken ze gebruik van de elektrostatische aantrekking van het haar, dat hen als het ware aan boord ‘zuigt’. Kinderen met meer elektrostatisch geladen haar, bijvoorbeeld omdat ze krullen hebben, vallen daarom vaker ten prooi aan luizen. Maar krullend haar is niet het enige type haar waarin luizen zich graag nestelen …

Lang haar of kort haar: wat is het meest uitnodigend?

Naast mensen met krullen, zijn ook diegene met langere lokken een makkelijkere prooi voor luizen. De reden is opnieuw dat de beestjes zich daar makkelijker aan kunnen vastklampen dan aan korter haar. Tip: de Lice Protecting Factor in Elimax 2in1 – dat je ook preventief kunt gebruiken – vermindert de elektrostatische lading van het haar van je kind, waardoor de kans op (her)besmetting veel kleiner is.

Vlechten in geval van luizenalarm!

Tot slot zijn lange losse haren vatbaarder voor luizen dan lange haren die bij elkaar gebonden zijn. Heerst er een luizenplaag op school? Dan stuur je je kind met lang haar maar beter met een dot of een vlecht naar de klas!

Leestips