“Luizen springen mijlenver” en 4 andere fabeltjes over hoofdluizen 

We dichten heel wat grote dieren een verkeerd imago toe. Zo is de zwarte beer helemaal niet de agressieveling waarvoor we hem vaak houden, en zijn de meest haaien lang niet zo belust op ons bloed als sensationele reportages ons willen doen geloven. Maar zelfs over de allerkleinste beestjes doen heel wat misverstanden de ronde. Hier nemen we enkele hardnekkige fabeltjes over luizen onder de loep.

Luizen springen als de be(e)sten

Voor eens en voor altijd: luizen kunnen springen noch vliegen. Terwijl vlooien een afstand van maar liefst honderd keer hun eigen lichaamslengte kunnen springen, zijn luizen gedoemd tot kruipen. Je hebt met andere woorden haar-haarcontact nodig om ze over te dragen (of contact met een muts of ander hoofddeksel waarin de ellendelingen zich verschuilen).

Wie luizen heeft, is vies

Hoewel luizen allesbehalve aangenaam gezelschap zijn, betekent een bezoek van de beestjes niet dat jouw hygiëne (of die van je getroffen kinderen) te wensen overlaat. Luizen discrimineren niet, en bezoeken zowel pasgewassen haren als coupes die wel een douche kunnen gebruiken. Waarom het ene kind dan vaker het slachtoffer is van luizen dan het andere? Luizen verhuizen van hoofd naar hoofd dankzij de elektrostaticiteit van het haar. Kinderen met meer elektrostatisch geladen haar, bijvoorbeeld omdat ze krullen hebben, ondervinden daarom vaker last.

De Lice Protecting Factor in Elimax 2in1 zorgt ervoor dat het haar niet meer elektrostatisch is en verhindert op deze manier (her)besmetting.

Luizen overleven buiten het haar

Luizen kunnen ongeveer twee dagen buiten de hoofdhuid overleven. Het is dus belangrijk dat je ook onder meer kledij, autozitjes, lakens en borstels luizenvrij maakt. Dit kan door de spullen op 60° te wassen of ze in de diepvriezer te stoppen – maar niet alles komt natuurlijk in aanmerking voor zo’n behandeling. Pistal, een natuurlijke insectenspray, biedt een snelle en veilige oplossing. De spray doodt luizen en neten op alle oppervlakken, zoals een kinderzitje, muts, trui, sjaal, kussen, zetel, kam of borstel. Zo vermijdt Pistal toevallige herbesmetting. Extra handig: Pistal maakt geen vlekken en werkt onmiddellijk.

Huisdieren delen luizen uit

Dieren kunnen wel luizen hebben, maar dat zijn niet dezelfde beestjes die ons het leven zuur maken. Het omgekeerde geldt overigens ook: jij kunt je hoofdluizen niet doorgeven aan je hond of je kat.

Rondkruipende luizen bezorgen je jeuk

De jeukende hoofdhuid die gepaard gaat met deze beestjes is niet te wijten aan luizen die over je schedel trippelen. Het zijn niet hun pootjes die je gewaarwordt, maar hun beten: ze maken een gaatje in je hoofdhuid om bloed te kunnen drinken, en het is dat wondje dat je als een gek doet krabben. Elimax Nabehandelingsshampoo bevat allantoïne die de hoofdhuid kalmeert en de jeuk verzacht. Daarnaast zorgt dit product dat je de hardnekkig plakkende neten gemakkelijker uit het haar kunt kammen.

Leestips